FAQ: Veel gestelde vragen
De UPP zorgt dat je als producent een volwaardiger positie krijgt in de keten en op tijd betrokken wordt bij (prijs)afspraken. Samen met de ketenpartners ontwikkelen we meer ketenkracht.
De UPP koopt geen kuikens of eieren. De UPP zorgt voor afspraken over productiewijze, volume en prijs, welke gelden voor de levering van kuikens of eieren van een individueel lid of een groep van leden in een marktclusters. Op basis van de afspraken sluiten de individuele leden pluimveehouders een contract met de afnemer.
Nee. Als lid heb je geen leverplicht. Pas nadat een lid een verkoopovereenkomst tekent met de afnemer ontstaat leverplicht voor zijn/haar stallen welke in de overeenkomst zijn opgenomen.
De UPP kiest voor samenwerking met ketenpartners, er is een groot gedeeld belang om te zorgen voor een krachtiger keten, waarbij aan het eind van de keten een reële prijs wordt betaald met een eerlijke verdeling van marges. De opzet van de UPP en de werkwijze zijn uniek en vormen de basis voor succes.
Onjuist. De UPP maakt afspraken voor de (middel)lange termijn gericht op continuïteit en stabiele aanvoer, met betere afstemming tussen de schakels - zonder dat we de risico’s van individuele ondernemers in de keten volledig wegnemen. Op basis van de contracten die i.s.m. de UPP tot stand komen blijft in iedere schakel elke ondernemer verantwoordelijk voor zijn/haar eigen bedrijfsvoering. Kuikens en eieren worden geen eigendom van de UPP. De contracten gelden ongeacht of de marktvraag groot of klein is.
Onjuist. De eerste toegevoegde waarde ontstaat meteen door aanbod te bundelen en daarmee te zorgen dat we met ketenpartners betrokken worden bij de afspraken omtrent productiewijze, volume en prijs. Daarmee verleggen we de focus van inkoop, prijsdruk en prijsnemer-schap naar verkoop, eerlijke prijsvorming en nette verdeling van marges. Andere toegevoegde waarden van de UPP zijn: borging, tracking & tracing, ketenoptimalisatie en op termijn het mede-ontwikkelen en beheren van merken en concepten samen met ketenpartners.
Samen met de eierhandel ontwikkelt de UPP meer ketenkracht door samenwerking. Dat resulteert in stabiliteit, continuïteit, betere prijsvorming en ketenoptimalisatie. De keten wordt minder gestuurd vanuit inkoopmacht met bijbehorende prijsdruk (race to the bottom), doordat de producentenorganisatie op een professionele manier aan tafel zit bij het maken van afspraken. Voor de eierhandel vormt de UPP een betrouwbaar een professioneel aanspreekpunt, om afspraken te maken met grotere groepen pluimveehouders.
Dat zal niet gebeuren. Eerder zullen ketenpartijen proberen een hogere prijs neer te leggen bij pluimveehouders die niet deelnemen aan de UPP. Dat is echter een oude reflex gericht op de korte termijn en het in stand houden van de huidige onhoudbare ketenstructuur met veel prijsdruk (focus op inkoop). Ook voor slachterijen en eierhandelaren zal de UPP toegevoegde waarde leveren, zodat deze oude reflex gaandeweg zal verdwijnen.
Je geeft de portemonnee niet uit handen. Het enige verschil is dat de verkoopdirecteur van de UPP namens jou de verkoopgesprekken voert. Uiteindelijk beslist iedere pluimveehouder zelf of ie voor de contractvoorwaarden tekent. Door lid te worden van de UPP blijft er meer keuzevrijheid en ruimte voor ondernemerschap voor de pluimveehouder, dan in een ouderwetse lineaire integratie met een ketenregisseur.
De UPP koopt geen kuikens of eieren. De UPP zorgt voor gunstige verkoopvoorwaarden. Op basis van die voorwaarden sluiten leden een contract met de afnemer. Op basis van de contracten die i.s.m. de UPP tot stand komen blijft in iedere schakel elke ondernemer verantwoordelijk voor zijn/haar eigen bedrijfsvoering. Kuikens en eieren worden geen eigendom van de UPP.
Dit is een risico. Het succes wordt groter naarmate meer leden handelen vanuit de lange termijn en de eieren respectievelijk kuikens via de verkopers van de UPP in de markt aanbieden. Wanneer leden kiezen voor de korte termijn ondermijnen zij het succes. De UPP probeert dat te voorkomen met heldere afspraken over de verkoopbemiddeling.
Er ontstaat geen extra risico, want de kuikens of eieren worden geen eigendom van de UPP. De eerste toegevoegde waarde ontstaat al doordat de keten minder wordt gestuurd vanuit inkoopmacht met bijbehorende prijsdruk (race to the bottom), doordat de producentenorganisatie op een professionele manier aan tafel zit bij het maken van afspraken aan het eind van de keten. Voor de afnemer vormt de UPP een betrouwbaar een professioneel aanspreekpunt, om commerciële afspraken te maken. Afnemers gaan minder van deur naar deur om hun inkoopprijs neer te leggen.
De verdeling van risico’s tussen producent (pluimveehouder) en afnemer (slachterij of eierhandel) wijzigt niet ten opzichte van de huidige situatie. Bij faillissement van een afnemer zal de UPP trachten de pluimveehouders onder te brengen bij andere afnemers.
Dat klopt niet. De ervaring leert dat pluimveehouders voornamelijk prijsnemer en grondstoffenleverancier zijn (geworden), waarbij enkelen zichzelf voorhouden dat ze beter af zijn dan de buurman. De toekomst gaat steeds meer richting een lineaire integratie met een ketenregisseur, met steeds minder keuzevrijheid en minder ruimte voor ondernemerschap van de pluimveehouder. Met de UPP voorkomen we de race to the bottom.
Samen sterk voor ketenkracht en een
duurzaam verdienmodel