Bedrijfsresultaat: Aan welke knop draai jij?

02 mei 2025

Tijdens de goed bezochte open dag van SalomonS Groep op 25 april 2025 vertelt Aalt den Herder over de manier waarop de UPP meer balans in de keten brengt. De betere balans en marktwerking hebben een positief effect op de eierprijs. En dat is belangrijk en heeft een fors effect op het bedrijfsresultaat!

Op basis van KWIN cijfers is voor een aantal scenario’s het saldo per hen doorgerekend, zo werd gepresenteerd. Bij het eerste scenario draait de ondernemer aan de knop van technisch resultaat. Wanneer een leghen 10 extra eieren per kalenderjaar produceert, stijgt het saldo per hen met 7%. Een tweede knop betreft het verlagen van de voerkosten. Door 10% scherper in te kopen, stijgt het saldo per hen met bijna 10%. Dit is precies wat pluimveehouders de afgelopen decennia hebben gedaan. Bij gebrek aan invloed op de eierprijs. Echter, door te sturen op de verkoopprijs van de eieren ontstaat een hefboom. Een eierprijs die 10% stijgt zorgt voor een 25% hoger saldo per hen. En dat is exact waar de UPP zich op richt en waarmee zij succes boekt. Iets dat voor een individuele pluimveehouder onmogelijk is. Door een goede eierprijs ontstaat de mogelijkheid om tijdig te investeren in het bedrijf. Met meer ruimte om fatsoenlijk te betalen voor kwaliteit, van zowel hen, voer als begeleiding.

Voor de toehoorders was het een eye-opener dat bij een normale inflatiecorrectie van 2% per jaar (iets dat in bijna alle bedrijfstakken normaal is), de prijs voor een standaard wit scharrelei van 62gr, zonder toeters en bellen, in een periode van1970 tot 2025 zou zijn gestegen van 6,5 cent naar ruim 19 cent.

Logo_UPP_2022_DEF2