Onrust bij boeren bevestigd noodzaak UPP

02 februari 2024

Wat is er aan de hand met de Europese boeren? Zo kopt een opiniestuk van Joris Relaes, administrateur-generaal van ILVO, in de Standaard naar aanleiding van de boerenprotesten in Brussel. Landbouwers ­nemen risico’s die niemand anders wil nemen, schrijft hij. Ze verdienen daarom meer steun.

Van Duitsland tot Frankrijk, van Polen tot Spanje, in Nederland en in Vlaanderen: overal zijn er protestacties en betogingen van boeren. Soms lijkt de aanleiding banaal, zoals het verminderen van de brandstofsubsidies in Duitsland. Soms gaat het over meer structurele zaken zoals de bijna-stopzetting van nieuwe vergunningen in het kader van het stikstofbeleid in Vlaanderen en Nederland. Wat is er aan de hand? Lees het hele artikel.

Feitelijk komt het er op neer dat boeren niet langer speelbal willen zijn van politiek, maatschappij en scheve machtsverhoudingen in de voedselketen. Waarbij boeren stelselmatig worden opgezadeld met extra eisen en kosten die (onvoldoende) worden betaald door de afnemers. Zij willen regie op de productie-eisen, met een vertaling naar een reële verkoopprijs. Een eerlijker deel van de consumentenprijs moet op het boerenerf landen. Dat is precies waar de Unie van Pluimvee Producenten voor staat. Wij bewijzen dat het anders kan. Ben jij nog geen lid, meld je dan vandaag nog aan!

Foto: Nieuwe Oogst

Logo_UPP_2022_DEF2